2 marca 2016 r. w podlubelskim Dworze Anna zakończyła się XI edycja Konkursu Wojewódzki Lider Smaku.
„Wojewódzki Lider Smaku” jest konkursem Regionalnej Izby Gospodarczej w Lublinie na najlepsze potrawy
i produkty spożywcze województwa lubelskiego.
Celem konkursu jest wyróżnienie i promocja najlepszych potraw oraz produktów spożywczych wytwarzanych przez przedsiębiorstwa mające swoje siedziby na terenie województwa lubelskiego, umacnianie wizerunku marki produktu i przedsiębiorstwa, kształtowanie pozytywnego, gospodarczego wizerunku województwa.
W konkursie organizowanym w cyklach rocznych uczestniczyć mogą podmioty gospodarcze produkujące artykuły spożywcze oraz prowadzące działalność gastronomiczną , bez względu na formę prawną oraz wielkość zatrudnienia. Jedenasta edycja konkursu ogłoszona została w sierpniu 2015 r. W dziesięciu poprzednich przyznano certyfikaty, w sumie dla 182 potraw i produktów. Do jedenastej edycji konkursu zgłoszonych zostało 19 wyrobów, które zaklasyfikowane zostały do 6 kategorii. Oceny produktów w dwóch etapach dokonywała Kapituła, w pracy której udział brali: Prof. dr hab. Barbara Baraniak kierownik Katedry Biochemii i Chemii Żywności, (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Ewa Wiszniowska- Dyrektor Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Delegatura w Lublinie, Jadwiga Piotrowicz – Redaktor czasopism ,,Piekarz Polski” i ,,Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Prezes Lubelskiego KLASTRA Branży Spożywczej, Jerzy Miszczak – Prezes Lubelskiej Izby Rzemieślniczej w Lublinie, Piotr Pietura – Kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, Marek Wagner – Prezes Zarządu Regionalnej Izby Gospodarczej, Jan Jarmołowicz – Wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej, Andrzej Kozłowski – Dyrektor Biura Regionalnej Izby Gospodarczej.
Partnerami Programu byli PZU S.A. Oddział Regionalny w Lublinie i Targi Lublin S.A., które ufundowały wszystkim uczestnikom vouchery na stoiska wystawowe na wiosennym Kiermaszu Ogrodniczym EDEN.
W uroczystej Gali finałowej udział wzięli doradca Wojewody Lubelskiego Konrad Sawicki i doradca Marszałka Województwa Lubelskiego Henryk Smolarz, którzy odczytali listy okolicznościowe. Swoje niezwykłe umiejętności prezentował Piotr Huszcz, lubelski mistrz carvingu.
Wyniki Konkursu Wojewódzki Lider Smaku 2015:
Kategoria Wyroby piekarskie
Wyróżnienie
Chleb Szczepana
Producent: Piekarnia-Cukiernia Abramowicz i Spółka, Spółka Jawna z Klikawy koło Puław
I miejsce i statuetka
Chleb żytni z żurawiną
Producent: SPOŁEM Powszechna Spółdzielnia Spożywców ,,ROBOTNIK” w Zamościu
Kategoria Wyroby Cukiernicze
I miejsce i statuetka
Zatapianiec jabłkowy
Producent: „Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie
Kategoria Wyroby garmażeryjne i mięsne
Wyróżnienie
Baleron pieczony
Producent : Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie.
I miejsce i statuetka
Filet marynowany z kaczki
Producent: SEDAR S.A. z Międzyrzeca Podlaskiego.
Kategoria : Potrawy
Wyróżnienie:
Żur w chlebie
Producent: SYMFONIA SMAKU Kinga Rakowska
I miejsce i statuetka
Rolada serowa z musem drobiowym i pieczarkami
Producent: Przedsiębiorstwo Społeczne ,,ProBono” Sp. z o.o. z Lublina
Kategoria : Makarony
Wyróżnienie:
Makaron Wstążka
Producent: DOM-MAK Jerzy Dąbrowski z Chełma
I miejsce i statuetka:
Makaron przepiórczy
Producent: Wytwórnia Makaronu Domowego „POL-MAK” S.A
Kategoria : Wyroby mleczarskie
I miejsce i statuetka:
Kefir jak dawniej
Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach
Liderzy Smaku 2015