17 lutego 2020

The Regional Chamber of Commerce in Lublin

XI Finał Wojewódzkiego Lidera Smaku

2 marca 2016 r.  w podlubelskim Dworze Anna zakończyła się XI edycja Konkursu Wojewódzki Lider Smaku.

Wojewódzki Lider Smaku” jest konkursem Regionalnej Izby Gospodarczej w Lublinie na najlepsze potrawy
i produkty spożywcze województwa lubelskiego.

Celem konkursu jest wyróżnienie i promocja najlepszych potraw oraz produktów spożywczych wytwarzanych przez przedsiębiorstwa mające swoje siedziby na terenie województwa lubelskiego, umacnianie wizerunku marki produktu i przedsiębiorstwa, kształtowanie pozytywnego, gospodarczego wizerunku województwa.

W konkursie organizowanym w cyklach rocznych uczestniczyć mogą podmioty gospodarcze produkujące artykuły spożywcze oraz prowadzące działalność gastronomiczną , bez względu na formę prawną oraz wielkość zatrudnienia. Jedenasta edycja konkursu ogłoszona została w sierpniu 2015 r. W dziesięciu poprzednich przyznano certyfikaty, w sumie dla 182 potraw i produktów. Do jedenastej edycji konkursu zgłoszonych zostało 19 wyrobów, które zaklasyfikowane zostały do 6 kategorii. Oceny produktów w dwóch etapach dokonywała Kapituła, w pracy której udział brali: Prof. dr hab. Barbara Baraniak kierownik Katedry Biochemii i Chemii Żywności, (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Ewa Wiszniowska- Dyrektor Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów    Delegatura w Lublinie, Jadwiga Piotrowicz – Redaktor czasopism ,,Piekarz Polski” i ,,Przegląd Piekarski    i Cukierniczy”, Prezes Lubelskiego KLASTRA Branży Spożywczej, Jerzy Miszczak – Prezes Lubelskiej Izby Rzemieślniczej w Lublinie, Piotr Pietura – Kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów    Użytku, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, Marek Wagner – Prezes Zarządu Regionalnej Izby Gospodarczej, Jan Jarmołowicz – Wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej, Andrzej Kozłowski – Dyrektor Biura Regionalnej Izby Gospodarczej.

Partnerami Programu byli PZU S.A. Oddział Regionalny w Lublinie i Targi Lublin S.A., które ufundowały wszystkim uczestnikom vouchery na stoiska wystawowe na wiosennym Kiermaszu Ogrodniczym EDEN.

W uroczystej Gali finałowej udział wzięli doradca Wojewody Lubelskiego Konrad Sawicki i doradca Marszałka Województwa Lubelskiego Henryk Smolarz, którzy odczytali listy okolicznościowe. Swoje niezwykłe umiejętności prezentował Piotr Huszcz, lubelski mistrz carvingu.

Wyniki Konkursu Wojewódzki Lider Smaku 2015:

Kategoria Wyroby piekarskie

Wyróżnienie

Chleb Szczepana

Producent: Piekarnia-Cukiernia Abramowicz i Spółka, Spółka Jawna z Klikawy koło Puław

 

I miejsce i statuetka

Chleb żytni z żurawiną

Producent: SPOŁEM Powszechna Spółdzielnia Spożywców ,,ROBOTNIK” w Zamościu

 

Kategoria Wyroby Cukiernicze

I miejsce i statuetka

Zatapianiec jabłkowy

Producent: „Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie

 

Kategoria Wyroby garmażeryjne i mięsne

Wyróżnienie

Baleron pieczony

Producent : Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie.

I miejsce i statuetka

Filet marynowany z kaczki
Producent: SEDAR S.A. z Międzyrzeca Podlaskiego.

 

Kategoria : Potrawy

Wyróżnienie:

Żur w chlebie

Producent: SYMFONIA SMAKU Kinga Rakowska

 

I miejsce i statuetka

Rolada serowa z musem drobiowym i pieczarkami

Producent: Przedsiębiorstwo Społeczne ,,ProBono” Sp. z o.o. z Lublina

 

Kategoria : Makarony

Wyróżnienie:

Makaron Wstążka

Producent: DOM-MAK Jerzy Dąbrowski z Chełma

 

I miejsce  i statuetka:

Makaron przepiórczy

Producent: Wytwórnia Makaronu Domowego „POL-MAK” S.A

Kategoria : Wyroby mleczarskie

 I miejsce  i statuetka: 

Kefir jak dawniej

Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach

 

 

 

????????????????????????????????????

Liderzy Smaku 2015